Bir Siteye Başlamadan Önce

Yeni bir projeye başlamaya karar verdik yada yeni bir proje isteği geldi bize. İlk yapmamız gereken nedir. Öncelikle yapacağımız sitenin konusu hakkında fikir sahibi olmamız gerekiyor. Eğer herhangi bir fikrimiz yoksa internetten veya kitaplardan konu hakkında bilgi toplamalıyız. Bu sitenin analiz kısmının başlangıcıdır. Örneğin bir süt ve yoğurt firmasına site yapacaksanız önce o firma hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Detaylı bir firma bilgisine ulaşmalısınız. Sonra süt ve yoğurt hakkında bir araştırma yapmalısınız. Sonra bu bilgileri siteye tasarımda yer verilecek bölümleri ayrı ayrı incelenmelidir. Örneğin sütün sağlık kısmı vurgulanacaksa sağlık ve süt bölümü ayrı bir araştırma gerekmektedir. Sonra konu ve bölüm incelememiz sonucunda aldığımız fikirle tasarıma geçebiliriz. Tabi burada sizin 2d ve 3d tasarım bildiğinizin yeteri kadar olduğunu varsayıyorum. Tasarımda ilk yapmamız gereken şey sayfanın genişliğinin belirlenmesidir. Sonra İnternet yapılmış örnek siteler incelenir. Bunun incelemenin sebebi aynısını değil yapıyı öğrenmektir. Bu yapıdan yola çıkarak benzer veya farklı yapıda tasarımlarla ana konsepti belirlemeliyiz. Tasarımda bu yapıyı oluştururken dikkatli olmalıyız.

Tasarımı belirlerken yararlanmamız gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlar tam olarak şunlardır metaryalleri (resim, icon, şekil) sıralama, boyutlandırma, konum, renk ve şekil olarak birbirlerine ve sayfaya göre değerlendirmeliyiz ve konumlandırmalıyız. Bazen zıtlık iyi dururken bazende benzerlik iyi bir görüntü ortaya koyar. Karışık renkler ve şekillerde bazen yararlandığımız durumlardır.

Tasarımın analiz ve ilk adımı bu şekilde başlanırsa konuya daha iyi hakim olursunuz ve başarılı olursunuz. Devamı gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir